Att göra i Kapstaden: del 5

Riebeek Kasteel

 

Utflykt: ungefär 80 kilometer från Kapstaden ligger en av Sydafrikas äldsta samhällen, Riebeek Kasteel, döpt efter holländaren som lade grunden till Kapkolonin i mitten av 1600-talet, Jan van Riebeeck. Under en expedition från kolonialmaktens ursprungliga bosättning vid dagens Kapstaden, upptäckte man en bördig dal som lämpade sig utmärkt för jordbruk – och på den vägen är det.

I dag är Riebeek Kasteel en av de trevligaste småstäderna i det som många anser vara Sydafrikas mest spännande vindistrikt: Swartland. Här finns svenskbekanta vingårdar, som Allesverloren, och här finns en rad unga spännande vinmakare som hyllas i sydafrikanska vinkretsar. Mest känd av dem alla är Eben Sadie som 2014 – återigen – blev årets vinmakare i Sydafrika och som producerar sina fantastiska (och relativt dyra) viner under etiketten Sadie Family.

Själva Riebeek Kasteel bjuder på pittoresk småstadscharm, med butiker och restauranger och med ett stadshotell som har den längsta verandan söder om Limpopofloden. Här dricker man lämpligen sin gin och tonic på eftermiddagen, nedsjunken i en mjuk fåtölj – och när man gör det så frågar man givetvis inte bara efter sin favorit-gin, man ser också till att de fyller upp glaset med den lokala och helt lysande tonicen: Swaan Cape Tonic.

Fler tips från Kapstaden och dess omgivningar finns i boken Mitt Kapstaden (Karavan förlag).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Att göra i Kapstaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s