Jan van Riebeeck – inte den vi tror

sabill2
Idag för exakt 364 år sedan ankrade holländaren Jan van Riebeeck sitt fartyg i Table Bay längst ner i södra Afrika och gick i land inte särskilt långt från där jag sitter och skriver det här. Han hade fått Holländska ostindiska kompaniets uppdrag att upprätta en bunkringsstation för att underlätta sjöfarten mellan Europa och Asien, och han lade grunden till det som skulle komma att bli Kapstaden.

Sydafrikas Historia
I maj kommer Andreas Karlssons bok Sydafrikas Historia
(Historiska Media förlag)

Att kalla van Riebeeck för Sydafrikas landsfader är lite väl magstarkt. Han var en kolonisatör och karriärist som ville ställa sig in hos sina chefer hemma i Holland, för att med lite tur få en bättre postering någon annan stans. Han var dessutom långtifrån den första människan i södra Afrika, eftersom här redan levde såväl jägare och samlare, san-folket, som herdefolket khoikhoi. Men om vi pratar om det samhällsbygge som först blev Kapkolonin och några hundra år senare Sydafrika, så är Jan van Riebeeck åtminstone en i högsta grad betydelsefull person.

Så betydelsefull är han att han står staty lite varstans, i Kapstaden bland annat framför centralstationen. Han figurerade dessutom i många år, före apartheids fall, på samtliga valörer av landets sedlar.

Det finns bara ett litet problem – ett ganska pinsamt problem: bilden föreställer inte Jan van Riebeeck. Alla idag förekommande avbildningar, statyer och porträtt av den gode van Riebeeck utgår nämligen från ett enda porträtt, vilket finns på Riksmuseet i Amsterdam. Detta har i alla år antagits föreställa van Riebeeck, men på senare år har forskare konstaterat att det porträttet med största sannolikhet föreställer en viss Bartholomeus Vermuyden. Han var visserligen också anställd av Holländska ostindiska kompaniet, men såvitt känt satte han aldrig sin fot i Sydafrika. Trots det står han alltså staty på ganska många platser i landet och prydde dess sedlar i många år. Alltihop, får man förmoda, för att någon någon gång blandade ihop etiketter på Riksmuseet i Amsterdam.

Men van Riebeeck då? Hur såg han ut egentligen? Svaret är att ingen har en aning. Han verkar, tvärtemot många andra samtida makthavare, inte ha varit särskilt förtjust i att bli porträtterad och även om det finns porträtt som eventuellt kan tänkas föreställa honom, så är det tills vidare bara kvalificerade gissningar. Så i brist på annat får Bartholomeus Vermuyden fortsätta att vara stand in för van Riebeeck. Och här i Sydafrika pratar vi inte så högt om sammanblandningen, utan låtsas som det regnar.

…vilket det inte gör.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s