Om

Mzungu [m̩ˈzuŋɡu] s. 1. Vanl. person med vit hud. 2. Urspr. någon som är i ständig rörelse för att hinna se och uppleva allt.

ak4Den här bloggen är signerad en mzungu och Afrikaresenär som i många år fascinerats av att uppleva, försöka förstå och beskriva denna sällsamma kontinent. Den utgår från ett urval tankar och iakttagelser från anteckningsblock och kamera, ämnade att ge – inte en annan bild av Afrika – utan en bild till. Problemet är nämligen inte, vilket ofta påstås, att vi har en felaktig bild av Afrika, utan att vi har en på tok för snäv och avgränsad bild. Välkomna att följa med och att ta upp diskussionen.

Som journalist, författare och fotograf bevakar jag Afrika för i första hand en skandinavisk publik. Missa till exempel inte boken Kap till Kairo, skriven tillsammans med min fru och kollega Görrel Espelund, även hon journalist och Afrikakorrespondent i många år (och då och då gästskribent här på bloggen). Kap till Kairo bygger på en resa med bil tvärs genom den afrikanska kontinenten, där syftet var just att utmana den traditionella Afrikabilden. Min senaste bok med Afrikakoppling är den personliga guideboken Mitt Kapstaden som kom inför säsongen 2014-2015 och som tar dig med till mina guldkorn i Afrikas trevligaste stad.

Jag arbetar även som safariguide och vanlig reseguide, främst i södra Afrika. Jag har min utbildning från Sydafrika och har lärt mig livet i bushen från några av de bästa lärarna och mentorerna som går att hitta. I Sverige föreläser jag regelbundet om Afrika för en varierad publik över hela landet.

Mina geografiska utgångspunkter är Göteborg och Kapstaden, men ”hemma” är varhelst jag lägger min keps – och inte sällan är det långt ut i den afrikanska vildmarken.

Any time from now är, som många av er förstås känner till, en klassisk afrikansk tidsangivelse. Senast jag hörde den var i Kenya, men den har genom åren dykt upp runtom på hela kontinenten.

Uttrycket rymmer på samma gång en säkerhet och en osäkerhet, som tillsammans fångar mycket av det jag älskar med Afrika. Det är en betryggande förvissning och en benfast, positiv framtidstro: ”jodå det kommer att ske”. Samtidigt förhåller det sig med nödvändig flexibilitet till att faktiska omständigheter ofta gör det svårt att med ett exakt klockslag precisera när det kommer att ske. Oförutsägbarheten och utsattheten på den afrikanska kontinenten gör att det är betydligt mycket viktigare att kunna improvisera än att planera. Däri ligger svårigheten, men också mycket av styrkan.

Andreas Karlsson

Annonser